Bucuresti, bd.Magheru ( Scala )

Telefon: 0722 94 14 84
E-Mail: ramona_covrig@yahoo.com

www.psihoconsult.ro
www.ramonacovrig.ro
Copyright ©2005 ARIStide. All Rights reserved
Codul etic al cuplului
Ca o relatie de cuplu sa dureze
Conflictul in relatia de cuplu
Incurajarea in cuplu
Infidelitatea si stima de sine
Relatii de munca
Ce sa nu-i spui partenerului !
De ce femeile aleg parteneri mai tineri ?
Divortul - pierderea universului personal
Ma iubeste sau nu ma iubeste ?!
Abuzul sexual
Anorgasmie si ejaculare precoce
Soacre si nurori
Mituri despre intimitate
Comportamentul sexual compulsiv
Intrebarile puse si care au fost de mare ajutor lui Ion au fost :  ,,Care au fost mesajele deschise sau ascunde venite din partea familie cu privire la sexualitate/intimitate ? Dar legate de masculinitate sau feminitate ? El a descoperit cu ajutorul propriei genograme ca barbatii din familia sa erau ,,dotati’’ cu mai putina autoritate si putere decat erau femeile din familie si ca nu le era permis sa gandeasca prea ,,inalt /sus’’ despre ei. De bine ce el a  fost dinamic si foarte de succes in afacerea lui, ejacularea prematura avea sa serveasca drept cale de a ,,il tine la locul lui’’. Discutiile cu alti membri ai familiei i-au oferit un sens mai clar in legatura cu faptul ca disfunctia il ajuta sa ramana fidel unui script/scenariu al familiei (care nu ii este de ajutor de altfel). Un unchi cu care a vorbit si la care a gasit unele raspunsuri in legatura cu sexualitatea, confirma cum ,,succesul’’ barbatilor din familie erau in mod frecvent subiect de ras si de tachinare la adresa lor. In mariajul sau, Maria joaca rolul celei care tachineaza sau care ironizeaza, iar ocazional il blameaza pentru inabilitatea sa de a avea orgasm.

In discutia purtata cu Maria in legatura cu genograma sexuala, ea este frapata de linia subtire, rosie si ,,infuriata’’ ce arata un impact negativ, subbliniind linii pozitive verzi, ce fac conexiunea cu fratele sau mai mare, tatal si cu bunicul. Am fost impresionata de frecventa cu care ea face referire la ,, cat de apropiati eram ca familie’’. In pauza dintre sedinte Maria a completat raspunsurile la intrebarile legate de genograma, printre ele unele avand o importanta deosebita pentru ea : ,, Care erau secretele din familia ta in legatura cu sexualitatea/intimitatea ? si ,, Ce au ceilalti jucatori din scena ( familia ) de spus in legatura cu intrebarea de mai sus ? Ce a iesit in evidenta este ca ea a tinut secret fata de primul terapeut si de sotul sau un pattern de comportament sexual apropiat (fara acte sexuale dar cu atingeri) cu bunicul, tatal si cu fratele cel mai mare.

Din propria sa intiativa in timpul aceleiasi saptamani si dupa ce si-a facut tema, Maria si-a abordat fratele mai mare, cu care are o relatie deschisa si apropiata. Ea cauta informatii de la el cu privire la amintirea acelor evenimente si modul in care aceste experiente au avut impact asupra lui. Cand el a intrebat-o :,,-Nu iti amintesti cum ne placea la amandoi ?’’ ea a fost socata pentru ca a uitat aspectul placut al acelor experiente. Pe masura ce a fost discutata genograma sexuala impreuna, ce a fost cel mai evident pentru Maria a fost un puternic resentiment in legatura cu pierderea controlului atunci cand a fost abordata de bunicul sau ( un barbat senil) si de catre tatal sau, si furia fata de mama ca nu este crezuta atunci cand i-a comunicat despre abuzul ( toate acestea s-au petrecut in  copilaria sa). Ea a inceput sa inteleaga cum anorgasmia o ajuta sa isi mentina controlul, si in acelasi timp, blocheaza amintirea unei placeri sexuale obtinute intr- relatie ,,bolnava’’ cu fratele sau.

Maria crede ca tot procesul legat de genograma sexuala a ajutat-o sa abordeze propriul sau secret  intr-un mod usor, si permitandu-i ei sa detina controlul deplina asupra situatiei. In discutia cu terapeutul au aparut si alte elemente ale relatiei lor de cuplu : Ion ii este de ajutor ca sa se puna la adapost de placerea ,, bolnava’’. Ea il ajuta pe el si il protejeaza ,, ca el sa gandeasca nu prea inalt sau magulitor la adresa sa’’. Cand acest material a fost explorat, terapia sexuala a dus rapid la explicarea ejacularii precoce, si la ceva mai incet, dar nu cert, la rezolvarea problemei legate de orgasm. In acest scop Maria a avut cateva discutii cu tatal sau pe parcursul terapiei, care au ajutat-o sa puna trecutul deoparte si sa inteleaga intr-un mod nou relatia cu mama sa decedata.  La inceput, cand a stat de vorba cu tatal sau ea a obtinut cateva raspunsuri la intrebarile pe care terapeutul i le-a pus in legatura cu genograma sexuala. Ea a fost instruita sa nu discute despre relatia lor sexuala din trecut. Ea trebuia sa se focuseze pe sentimenetele sale legate de pierdere a controlului in relatia cu el. El a surprins-o exprimand regret in legatura cu cateva situatii notate de ea, si cerandu-si iertare pentru comportamentul lui intruziv si modul in care a profitat de relatia lor apropiata. Iubirea ingenua dintre Maria si parintii sai au ajutat-o sa treaca peste problemele din trecut iar cand tatal sau a murit peste cateva luni ea a simtit ca problemele nerezolvate din  trecut erau rezolvate.
Genograma sexuala intr-un caz de ejaculare precoce si anorgasmie. Studiu de cazIon si Maria, un cuplu frumos si legat, casatorit, de varsta mijlocie, vin la cabinet prezentand multiple disfunctii sexuale. Ea are anorgasmia (tulburare orgasmica feminina) iar el ejaculare prematura situationala. Ca tehnica de lucru am folosit genograma sexuala.
Home 00

    Psihoterapie de cuplu 01

Imbogatirea relatiei de cuplu 02

Consiliere (pre)maritala 03


Carti de lecturat 04

Workshopuri 05

{Articole}
Cabinet de Psihoterapie de Cuplu
Ramona Covrig
PSIHOTERAPEUT
UltraIT.ro